
- PREZENTARE GENERALĂ A ȘCOLII
Construită prin anii ’70, din cărămidă şi acoperiș învelit cu tablă, vechea Şcoala Gimnazială „Dr. Ilie Pavel”, denumită iniţial Şcoala Gimnazială Nr.3, Rm. Sărat, a fost reabilitată între anii 2003-2004 printr-un proiect Phare cu fonduri europene.
La sfârșitul anului 2019, în urma demarării proiectului UAT de reconstrucție a școlii noastre, am funcționat temporar pe strada Toamnei, nr. 4, în spațiul aparținând Liceului Tehnologic „Victor Frunză”. Lucrările de construcție a noului local, din str. Perișor, nr. 2, au demarat în vara anului 2020, acestea fiind încheiate la 30 iunie 2021.
A urmat un an (2021—2022) în care am așteptat finalizarea lucrărilor de finisaj și dotarea cu mobilier și laboratoare a școlii. A fost un an greu în care am continuat să învățăm, în contextul ultimelor zvâcniri ale pandemiei de coronavirus, în spațiile improvizate din fostele ateliere ale Liceului Tehnologic „Victor Frunză”, în 3 schimburi, aducând elevii la cursuri cu microbuzele firmei de transport local și ducându-i înapoi în cartierul Zidari cu aceleași mijloace de transport.
În 05 septembrie 2022, după un efort epic, de cca. 6 zile, depus de personalul nedidactic, didactic auxiliar și didactic, noua clădire a Școlii Gimnaziale „Dr. Ilie Pavel” și-a deschis porțile pentru mai micii și mai marii săi beneficiari, în prezența unui mare număr de părinți și reprezentanți ai autorităților locale și județene.
În ultimii ani, mai ales după revenirea în propriul local, reabilitat, școala noastră a căutat să se impună ca principal furnizor de educație în circumscripția școlară arondată, căutând să depășească problemele generate de amplasarea sa într-o zonă defavorizată. Din aceste motive atât conducerea școlii cât și o parte dintre cadrele didactice au căutat să implice școala în cât mai multe proiecte și parteneriate.
Amintim aici:
- „PNRAS – ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DR. ILIE PAVEL” în cadrul PROGRAMULUI NAȚIONAL DE REDUCERE A ABANDONULUI ȘCOLAR . Obiective: reducerea fenomenului de părăsire timpurie a școlii; reducerea absenteismului; creșterea performanțelor școlare. Valoarea totală a proiectului: 870254 lei. Data începerii și finalizării proiectului: 22.09.2022 – 23.09.2025.
- Programul național „Masă sănătoasă”, derivat din proiectul pilot „Masa caldă pentru elevi”, se implementează în școala noastră inclusiv în anul școlar 2024-2025 (a început în 2022-2023).
- Parteneriatul cu CCD Buzău și cu școlile din CONSORȚIUL ERASMUS CCD BUZĂU – Participare în cadrul proiectului Erasmus + al Casei Corpului Didactic în domeniul educației școlare.
- Proiectul E-twinning ”HUG YOUR TREE FOR OUR WORLD”, un parteneriat cu școli din Turcia , Polonia, România.
- Alte parteneriate funcționale cu instituții precum Prefectura jud. Buzău, Primăria municipală, IPJ Buzău, Centrul cultural „Florica Cristoforeanu”, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Rm. Sărat, FORTES Rm. Sărat, CPECA Buzău, precum și un număr important de școli din județ și din țară.
Deși rezultatele sunt departe de a fi mulțumitoare se pare că suntem pe drumul cel bun atâta timp cât încă reușim să ameliorăm și chiar să rezolvăm probleme precum: definitivarea mutării în Noul Local reabilitat și preluarea în administrare, dotarea cu mobilier și materiale didactice și aparatură pentru cabinete prin PNRR, digitalizarea școlii prin programul PNRAS, atenuarea sensibilă a abandonului școlar și a absenteismului, înscrierea la Școlile profesionale și la Liceu a tuturor absolvenților clasei a VIII-a.
- POPULAȚIA ȘCOLARĂ – AN ȘCOLAR 2024-2025
În anul școlar curent există un efectiv de 344 de elevi:
- 301 elevi – primar și gimnaziu
- 43 preșcolari